Improviseren kun je leren

Sinds 2005 ben ik actief als improvisatieacteur: met verschillende gezelschappen speel ik theatersport. Dat is een vorm van toneel waarbij de acteurs alle scenes ter plekke improviseren, met behulp van suggesties uit de zaal.

Ooit een bokswedstrijd gezien tussen Sinterklaas en de Kerstman? Of de ondergang van de Titanic in opera-vorm? Wanneer hoorde jij een lied dat echt over JOU ging? Dat kan allemaal bij theatersport. Zonder script, zonder regisseur en zonder pardon maken de acteurs ter plekke een scene. Het publiek heeft daarbij een troefkaart in handen. Als de spelers vragen om een suggestie, dan mag de hele zaal mee beslissen. Een locatie? Een relatie? Een aanleiding? Roept u maar! De spelers gebruiken zo veel mogelijk suggesties van het publiek. Gegarandeerd een show die je nooit eerder zag...

Zet een smile op je smoel. Met deze slogan drukte ik mijn stempel op de PR van de theatersportgroep Parnassos, waarvan ik tussen 2005 en 2011 lid was. Elke maand verzon ik samen met de theatermakers een aansprekend thema voor het optreden dat wij gaven. Een populair, terugkerend evenement daarbij werd het Pre-Valentijn Extravaganza. Deze improvisatie-show, steevast geprogrammeerd op de vrijdag voor Valentijnsdag en stond geheel in het teken van... de liefde. Veel singles wisten de weg naar het theater te vinden en zij kregen een liefdevolle show voorgeschoteld, met gegarandeerd 1 zoen-scene.

Na zijn tijd bij Parnassos sloot ik aan bij de theatersportteams 'Iets Anders' en 'De Bende van L'. Ook sta ik menigmaal improviserend op het podium met mijn muziekduo Goed Volk. Regelmatig geef ik lessen improvisatietheater, vooral op de thema's zang, emoties en beweging. In 2016 vierde 'Iets Anders' haar tienjarig jubileum met een feestelijk optreden op 5 maart in Utrecht, waarbij alle fans en ex-leden uitgenodigd waren.

Vincent Mirck