Blindelings: niks zien, alles beleven


Ademloos en met de ogen stijf dicht zat iedereen in de zaal te genieten van de show. Theatergroep Iets Anders bracht met hun voorstelling 'Blindelings' de ervaring tot leven hoe het is om blind te zijn. Toen ik dit concept bedacht, wist ik niet vooraf wat de impact zou zijn, maar het experiment bleek de moeite meer dan waard. 

Komt dat zien? Nou, eigenlijk juist niet! De bijzondere theatershow 'Blindelings' mikte juist op andere zintuigen dan de ogen. Zaterdag 15 oktober is 'de dag van de witte stok', oftewel de dag waarop extra aandacht is voor blinden en slechtzienden. Theatergroep Iets Anders uit Utrecht speelde uitgerekend op die datum in 2016 de show 'Blindelings: theater met je ogen dicht'. Op het eerste oog leek het een voorstelling speciaal voor mensen met een visuele beperking. Maar ik wilde vooral ook het publiek met '20/20 zicht' bewust maken van hoe het is om niets te zien. Uiteindelijk zaten alle toeschouwers geblinddoekt in de zaal - een unieke situatie.

Blind zijn is improviseren
Blinde mensen moeten heel veel improviseren op het laatste moment. Zij zien veel dingen niet aankomen, letterlijk en figuurlijk. Juist daarom richten zij zich op andere details dan mensen die alles zien. Vaak kunnen blinde mensen zo een situatie goed en snel inschatten. Ogenblikkelijk reageren. Dat is precies wat impro-acteurs ook proberen op het podium: kansen zien om ergens spel van te maken.

Extra uitdagingen
De acteurs improviseerden op 15 oktober in Stadskasteel Oudaen al hun scenes ter plekke. Deze aanpak kenmerkt alle shows van de groep. Er is geen script, geen plan: ze varen 'blind' op het moment. Het publiek mag suggesties roepen vanuit de zaal. 

Deze speciale avond gingen de spelers zelfs nog wat extra uitdagingen aan. Natuurlijk was er meer aandacht voor dialogen, muziek, geluidseffecten, maar ook geuren werden ingezet, evenals bewegingen door de gehele zaal. Dat leverde mooie scenes op, spannende stiltes, rake ritmes, voelbare bewegingen, sfeermuziek en zang. Een avond zoals niemand ooit zag... Of zoals een toeschouwer achteraf zei: 'Ik neem vaker een blinddoek mee naar het theater.'
Vincent Mirck