Baguette yourself together!

Een verslag van de Engelstalige improv-battle, die ik samen met de Utrechtse theatersportgroep Parnassos beleefde in Oxford (UK) op 13 juni 2011...Het publiek in het bomvolle theaterzaaltje van pub The Wheatsheaf in Oxford (Groot-Brittannië) wist even niet wat haar overkwam. Zoals elke maandagavond stapte een enthousiaste groep acteurs het podium op. Alleen toen de lampen aangingen en Rens opeens de show aftrapte in het Nederlands, keken de toeschouwers elkaar verbaasd aan. De hilariteit was compleet toen de groep acteurs onverstoord de hele openingsceremonie 'in Dutch' vertolkten.

Theatersportgroep Parnassos uit Utrecht onderhoudt al enige jaren contacten met The Oxford Imps, een studentengezelschap uit Oxford. Beide groepen improviseren hun theatervoorstellingen volledig op basis van suggesties uit de zaal. Elk jaar proberen de groepen 1 keer in Utrecht en 1 keer in Oxford een gezamenlijke show te geven. Dit weekend was Parnassos met 8 man sterk naar Engeland getogen voor een bliksembezoek. Ook Vincent maakte onderdeel uit van de delegatie.

Na de opening in het Hollands, betraden al gauw The Imps de buhne. Er volgde een soort scene uit Westside Story waarin twee rivaliserende bendes tegenover elkaar staan. Al gauw mondde die situatie uit in een kolderiek gevecht inclusief worstelmoves en overacting. De regisseur stelde uiteindelijk een krachtmeting voor in 'improv'.

De eerste helft van de show daagden de teams elkaar omstebeurt uit om een scene te brengen met hun eigen spelers. Na de pauze wisselden de teams hun talenten uit, zodat Oxfordianen en Parnassianen zij aan zij speelden. Het leidde tot een aangename afwisseling van ouderwetse 'puns', fysiek spel, rappe grappen en bizarre types.

Een dame stapte het podium op en speelde dat zij een blind date had met een Fransman, een Godzilla-verslaafde en een motiverend spreker. Dat leidde al gauw tot hilarische taferelen, zoals een ultrakorte inspiratiesessie over stoppen met roken, een spraakwaterval over het uranium waaruit het beest Godzilla onsproten is en een broodnodige woordgrap: 'Baguette yourself together'.

De Britten in de zaal waren vooral verbaasd over hoe Parnassos zich wist te redden in een vreemde taal. 'You guys even did puns!' Dat was niet altijd even makkelijk, maar vol overgave en vol vertrouwen brachten de acteurs hun spel. Zo werd een verspreking 'I'm afraid of highness' (in plaats van 'hights') al gauw een onderdeel van de scene, toen een van de acteurs direct in de huid kroop van Queen Elizabeth.

Achteraf waren veel toeschouwers vol lof. Zelden zagen ze zo'n energieke wervelwind van acteerplezier op het podium. Ook trakteerde Parnassos het publiek op spelvormen die tot nu toe onbekend waren in Oxford. We beleefden een heerlijk weekend met elkaar en gaven een show om nooit meer te vergeten. Tegelijkertijd was het een soort afscheid, want aan het eind van dat seizoen verliet ik Parnassos. Deze 'splendid' ervaring nam ik nog even mee in mijn knapzak.

Vincent Mirck