Aanloopstrook: theaterbluesIn mijn studietijd (eind jaren '90) formeerde ik met een stel Amsterdamse en Haarlemse muzikanten De Aanloopstrook. Deze groep ambitieuze amateurs bracht aanstekelijke theaterblues en trad onder meer op in de Koe, de Engelenbak, Toomler en op het theaterfestival van De Nieuw Amsterdam.

Op de klanken van een akoestische gitaar bezong ik het droeve lot van een bijbelvertaler: 'Monnikenwerk, kon ik m'n werk maar vergeten. Iedere dag een nieuwe slag op m'n geweten.' In mijn tijd met De Aanloopstrook nam ik ook voor het eerst het nummer 'Tweepersoonsbank' op. Jaren later (2011) zou deze song definitief op cd gezet worden door Goed Volk.


Pianist Nico Schilder wist samen met mij een kleine klassieker te schrijven: Marsepijn (inderdaad, met lange ij). In dit lied leren we het tragische liefdesverdriet van Sint Nicolaas kennen. In een nachtelijk radioprogramma van 3FM mocht De Aanloopstrook deze decemberballade live ten gehore brengen. Toonvast of foutloos was deze versie allerminst, maar het idee van het nummer bleef desalniettemin overeind. Een quote uit deze tranentrekker vol slechte woordgrappen: 'Sint ziet wel volle schoenen, maar zijn hart is leeg... en de maan schijnt door de bomen.'

Vincent Mirck