Semenggoh en Sepilok. Dat zijn de plekken die je beslist niet mag overslaan als je op Borneo bent. In deze reservaten kun je de machtige orang oetans in het wild zien. Wij hadden het geluk dat er in Semenggoh vier apen zin in fruit hadden op het moment dat wij het park binnenstapten. Drie volwassen beesten en een driejarige zoon.

Schitterend om te zien hoe zo’n kleintje speels door de bomen klautert en van tak naar tak zwaait. Vader aap beweegt met zijn 90 kilo een stuk minder elegant, maar ook hij laat acrobatische toeren zien op zijn pad richting de tros bananen. In Sepilok, aan de andere kant van Borneo, hebben ze zelfs een soort kinderdagverblijf voor jonge mensapen, waar jonge orang oetans slinger-les krijgen.

Samen met een honderdtal fotograferende toeristen stonden we met open mond te kijken naar deze scenes die je normaal alleen op tv ziet met de stem van David Attenborough eronder. Het was magisch mooi.

Miljoenen vleermuizen in formatie
We bezochten de Deer Cave in natuurgebied Mulu. Binnenin deze kalksteengrot is het goed uitkijken: maak je een misstap, dan is de kans groot dat je in een metershoge berg van ammoniak-achtige ‘bat shit’ valt. Maar de ware publiekstrekker is te zien vanaf de buitenkant: bijna dagelijks vliegen hier miljoenen kleine vleermuizen in formatie naar buiten. De gevleugelde vrienden fladderen in de vorm van een kronkelende slang, om hun grootste vijand, de havik, te slim af te zijn. Geweldig om dit fenomeen te zien!

Luie bootsafari
Aan de oevers van de Kinabantang-rivier leven honderden zoogdieren, reptielen, vogels en insecten. Om een glimp van hen op te vangen, kun je het best een bootsafari boeken. Wij voeren vijf keer uit om de natuurpracht van dichtbij te zien. Luie jungletochten, zo u wil. Niet vermoeiend, wel doeltreffend.

De neusapen zagen we op hun meest acrobatisch: ze sprongen meters naar beneden en van boom naar boom. Sierlijke neushoornvogels (hornbills), witte en paarse reigers, een ijsvogel en een jagende zeearend vlogen ons voorbij. Van veraf konden we zelfs verschillende orang oetans met baby’s spotten in de boomtoppen. ’s Avonds troffen we honderden vuurvliegjes aan, die een boom oplichtten alsof het Kerstmis was.

Olifanten en bliksemgeweld
Onze laatste boottour zal in ons geheugen gegrift blijven staan. Allereerst omdat we een kudde pygmeeolifanten tegenkwamen. Deze kleinste olifantensoort ter wereld leeft alleen hier op Borneo en houdt zich veelal schuil in de bossen. Maar deze expeditie was vooral onvergetelijk vanwege de storm waarin we terechtkwamen op de terugweg.

Bij de eerste regendruppels zaten we nog juichend in de boot: eindelijk verfrissing! Die jolige sfeer sloeg snel om. Al gauw werd de hemel aardedonker, de regen begon op hagel te lijken en een onstuimig onweer barstte los. Bliksem en donder volgden elkaar pijlsnel op. We kwamen gelukkig heelhuids aan en renden de steiger van onze lodge op. Aangekomen bij ons huisje, bleek er een boom getroffen door de bliksem en vlak voor onze deur neergevallen. Na wat snoeiwerk konden we ons stulpje betreden. Een super-spannend einde van onze laatste jungletocht in Maleisiƫ.

Turtles op Lankayan
Onze laatste week brachten we door op Lankayan, een paradijselijk eiland met alle luxe die een mens wenst. Lankayan heeft een eigen schildpadprogramma: je kunt er moederschilpadden eieren zien leggen en honderden kleine babyschildpadjes  loslaten in de oceaan. Vooral dat laatste was een onvergetelijke ervaring. Tot slot kregen onze zoons hun eerste duikles. Zij bestempelden die dag als de mooiste van hun leven, tot nu toe. Viola en ik zien deze reis vooral als de mooiste die we ooit gemaakt hebben.

Lees het hele verslag van onze reis naar Borneo (2016)

Naar het overzicht: alle reisverhalen